Sportlik vaba aeg, Matk

Kuidas valida ambu?

mk

Kui te alles alustate oma teekonda vibulaskmise maailma, võivad valikud tunduda keerulistena ja segadust tekitavad. Kuna on palju erinevaid mudeleid ja spetsifikatsioone,siis tekib küsimus: kuidas valida täiuslik amb, mis sobib teie vajadustele ja aitab teil saavutada soovitud tulemusi?

Selles artiklis vaatleme peamisi ambu tüüpe, et aidata teil pakkumiste mitmekesisuses orienteeruda. Käsitleme erinevaid tegureid, mida ambu valimisel arvesse võtta, näiteks laskmise tüüpi, võimsust, kaalu, suurust ja muid parameetreid. Samuti anname oma soovitused algajatele, et aidata teil teha teadlik valik.

 

Rekursiivsed ammud

Rekursiivsed ammud on varustatud spetsiaalse õlgadega, millel on iseloomulik kõverus “vibu” moodi. See mehhanism on paigaldatud õlgade tagapoolel. Vinnastamise ajal liiguvad ammu õlad vastassuunas ja ammukeela hoiab päästemehhanism. Selline õlade mehhanism ambul on vajalik selleks, et vinnastamise ajal amb saaks koormuse ühtlaselt suurendada. Kui ammukeel saab maksimaalset pinget ja fikseerib end päästikumehhanismis, on amb laskmiseks valmis. Laskmisel vabaneb ammukeel ja painutatud ammu õlad sirgenevad, edastades energiat liikuvale ammunöörile, mis lükkab noole välja. Laskmine rekursiivsest ambust kaasneb iseloomuliku heliga.

Rekursiivsed ammud eristuvad lihtsa ja usaldusväärse konstruktsiooniga, mis suudab kannatada suuri koormusi. Lisaks tagab nende väike kaal õige tasakaalu ja kasutamismugavuse.

ManKung rekursiivsetest ammudest näidised on MK-XB27BK ja MK-XB23BK.

AMB Man Kung MK-XB23BK must

207.00
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva

Rekursiivne amb Man Kung MK-XB27BK

164.00
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva

Plokkammud

Plokkammudel on eriline konstruktsioon, mis sisaldab ekstsentrilisi plokke (spetsiaalsed plokkmehhanismid) õlgadel, mille kaudu läbib vibunöör. Plokkide ühendatavad trossid annavad  täiendavat energiat laskmise hetkel. Tänu sellele mehhanismile, kui ammu tõmbejõud saavutab maksimumi, plokid vabastavad pingutust (let-off), ning ambu päästemehhanism kogeb vaid 30% maksimaalsest jõust. Laskmise ajal sirutuvad ambu õlad, mis kiirendab noole väljalendu.

Plokkammud eristuvad suurema jõu ja laskmise kiirusega, samas tõmbejõud on nagu rekursiivel ammul. Kuid plokkammudel on sageli suurem kaal ja keerukam konstruktsioon, mis muudab nende ammude käsitlemise raskemaks. Laskmine plokkamust toimub vaikselt.

ManKung plokkammude näidised on MK-XB62BK ja MK-XB65BK-KIT.

 

Plokkamb “Chester” Man Kung MK-XB65BK

521.00
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva

Plokkamb “Hector” Man Kung MK-XB62BK

407.00
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva

Püstolitüüpi ammud

Püstoliammud on klassikaliste ammude vähendatud versioonid, millel on püstolikäepide. Neil on lühem laskekaugus ja väiksem võimsus, kuid mõnedel mudelitel võib algkiirus olla kuni 60 m/s. Püstoliambusid vinnastakse ammu asuvate spetsiaalsete väntade abil.

Püstoliambu kompaktsus on nende peamine eelis. Need võtavad vähe ruumi ja on käes mugavad. Tänu püstolikäepidemele on nendest lihtne lasku teha ja neid saab kasutada ühe käega.

ManKung püstoliammu näide: MK-80 A4AL.

PÜSTOLAMB MK-80 A4AL

42.00
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva

Üldised soovitused arbaleti ja nende tarvikute valimiseks

Vaatame läbi rekursiivsete ja plokkammude eeliseid ja puudusi.

Ambu valimisel pööratakse tavaliselt esmalt tähelepanu selle võimsusele. Plokkammud on sageli võimsamad ja omavad pikema laskekauguse võrreldes rekursiivsete ammudega.

Teisest küljest on rekursiivsed ammud kergemad ja nende raskuspunkt on laskurile lähemal, mis muudab arbaleti hoidmise väga mugavaks. Plokkammude õlgadel on rasked ekstsentrilised plokid, seega raskuspunkt on kaugemal ja neid on raskemini hoida, ning sihtida.

Plokkide konstruktsioon on keerukam ja käsitlemine on raskem. Plokkammu trosside vahetamise järel tuleb plokid häälestada ja sünkroniseerida. Trossid ja ammukeela tuleb vahetada iga 2-3 aasta tagant, sõltuvalt sagedusest, millega arbaleti kasutatakse. Enamikul juhtudel vajab plokkamb ammukeela paigaldamiseks spetsiaalset seadet. Teisest küljest saab rekursiivse arbaleti ammunööri probleemideta ise vahetada.

Plokkammudel on “let-off” effekt, mis vinnastamisel vähendab tõmbejõudu. See tähendab, et päästikumehhanismile langev koormus on oluliselt väiksem kui rekursiivsel ambul, kus koormus jaotub ühtlaselt. Rekursiivse arbaleti käsitsi vedamisel võib tõmbetross olla valesti paigaldatud, mis võib põhjustada noole lendamist vasakule või paremale. Plokkammu ilma abivahendita (ilma vinnastusnöörita) vinnastada ei saa. Aga me soovitame vinnastada mõlemad ammud koos vinnastusnööriga.

Rekursiivsed ammud on tavaliselt ebamugavamad liikumisel ja hoidmisel laiade õlgade tõttu. Samal ajal peetakse plokkammud tänu nende kompaktsetele mõõtmetele mugavamaks kandmiseks ja transportimiseks. Tuleb märkida, et mitte kõigidel rekursiivsetel ambudel on laiad õlad.

Lõpuks võib teie valik olla kas võimsa ja kompaktse plokkambu või usaldusväärse rekursiivse arbaleti kasuks, olenevalt teie eelistustest.

 

Ammunooled

Nooled on olulised ambu komponendid. Arbaleti nooled võivad olla valmistatud erinevatest materjalidest, nagu süsinikkiud, alumiinium ja klaaskiud.

Süsinikkiudnooled (karbon nooled) on tuntud kõrge tugevuse ja jäikuse poolest. Neid saab tavaliselt varustada erinevate otsikutega. Süsinikkiudnooled ei paindu, ega murdu kergesti. Siiski võivad need puruneda kokkupõrkel kõvade esemetega, nagu kivid või metall.

Alumiiniumnooled on vastuvõtlikumad deformatsioonile ja võivad tugevalt painduda. Siiski on nad terasnooledest kergemad.

Klaaskiudnooled (fiberglass) on tugevad ja kerged. Need säilitavad oma mõõtmed kauem. Siiski ei saa klaaskiudnoole otsikut vahetada. Mõnikord võivad sellised nooled oma väga madala kaalu tõttu lendamisel olla ettearvamatud.

Parim valik on valida nooled, mis on sama pikkusega kui ammuga komplektis kaasas või mida soovitab tootja. Noolte materjali võite valida oma maitse järgi. Tavaliselt võib arbaletitega kasutada veidi pikemaid nooli, aga sel juhul täpsus ja laskekaugus võib olla madalam, kuna nool on raskem.  Ideaalis peaks nooleots olema kohe pärast ambu suunajat.

0YmnOXBI6NuOeGUMVBF30eY2Bfhl5kFy8bsM61GBkpwVD0FF4B08o1EjxfheNzkBT atwt5Znj5dYuJza M5E89skVvTt8AYX3TJxooqFvCOQ zN2sWxFE1nrLS KqC8 deoqhVleXqr0O5K0SoNi4g

Pange tähele! Ammust tulistades on oluline õppida tõmbetrossi korralikult pingutama ja nooli õigesti sisestama. Noolte sulgedest nähtub, milline sulg peaks olema all – erinevavärviline sulg tuleb alati sisestada suunaja poole (alla). Arbaletist ei tohi tulistada ilma nooleta, kuna tõmbetross võib kohe puruneda. Kui nool on valesti paigaldatud, loetakse seda “tühjaks lasuks”, ilma nooleta.

36vByhWd5Zsl5FxnFCrDXLM2 XVLTbDWT2OiuhYjVYf6rdlFCNeXflFjrZL4we0kxmXYJ2sNJ 7dh8pxZjOW1xJnZ9oW yiUZYfAF0d7GjSRJk2s9wpLY0EdgisvvOptXWiu3m0nAC2Lk6VYgrK6WS4

Kuidas arbaletti vinnastada vinnastus nööriga? Kõigepealt lülitage kaitseriiv laskerežiimi (et punane täpp oleks nähtav), kui see on arbaletil olemas. Pange vinnastus nöör suunaja taha. Tavaliselt on sellel iseloomulik auk. Kinnitage nööri konksud suunaja mõlemale küljele. Pange jalg jalusele ja tõmmake käepidemeid, kuni ammukeel lukustub päästikumehhanismis. Kui tõmbetross lukustub, toimub iseloomulik klõpsatus ja päästik liigub tagasi turvarežiimi (valge täpp on nähtav).

Ärge unustage ka oma arbaleti hooldamise tähtsust. Regulaarne puhastamine, määrimine ja komponentide kontroll aitavad hoida seda suurepärases seisukorras ning tagavad teie laskmise kestvuse ja usaldusväärsuse.

Kokkuvõttes on arbaletid ainulaadsed relvad, mis ühendavad endas elegantse disaini ja suurepärase funktsionaalsuse. Olete siis algaja või kogenud laskur, õige arbaleti valimine on oluline samm teie laskesportlike eesmärkide saavutamiseks.

Meie Roba kaupluses leiate laia valiku mudeleid, mis erinevad võimsuse ja disaini poolest. Meie kogenud spetsialistid on alati valmis aitama teil valida ideaalse arbaleti, võttes arvesse teie vajadusi ja eelistusi.

 

20″ alumiiniumist ammunooled (poldid) 6 tk

30.00
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva

Alumiiniumist nooled ammudele Stinger AR-6 (10tk)

13.00
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva

AMB Man Kung MK-XB23BK must

207.00
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva

Ammu nöör Man Kung MK-XBS58

21.00
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva

Ammu nöör Man Kung MK-XBS65

21.00
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva

Ammu vinnastaja (vinnastus nöör) MK-CS

12.00
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva

Ammunool MK-AL16-BK

6.50
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva

Ammunooled (poltid) 14″ alumiiniumist 6tk

28.30
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva