Sportlik vaba aeg, Matk

Kuidas valida vibu?

screenshot 2023 07 12 at 15.32.56

Kui te alles alustate oma teekonda vibulaskmise maailma või olete juba kogenud ja olete otsustanud osta endale vibu, siis teate, et selle valimine võib olla tõeline väljakutse. Mitmesuguste vibutüüpide, noolte ja hulgaliselt spetsifikatsioone, kuidas määrata, milline vibu oleks teie jaoks ideaalne?

Selles artiklis juhatame teid läbi erinevate vibutüüpide ja noolte maailma, et aidata teil teha teadlik otsus valiku tegemisel. Jagame ka oma näpunäiteid ja nõuandeid, et aidata teil leida vibu, mis vastab teie vajadustele ja võimetele.

Tuletame teile meelde, et vibu valimine on individuaalne protsess ja seda tuleks teha teie eelistusi ja eesmärke silmas pidades. Loodame siiski, et meie nõuanded aitavad teil pakkumiste mitmekesisusest aru saada ja teha õige valik.

Millest alustada?

Vibud, nagu ka ammud, on saadaval mitmes erinevas konstruktsioonis. Need võivad olla traditsioonilised, klassikalised või plokkvibud. Iga vibu disain hõlmab erinevate materjalide kasutamist. Vibud erinevad ka pinge, venituse, kuju ja muude omaduste poolest. Vibu valimisel on oluline läheneda sellele küsimusele teadlikult, sest teie valik sõltub sellest, millist kogemust soovite vibulaskmisest saada.

Kõigepealt peate otsustama, millised on teie eesmärgid vibulaskmisega, et saaksite seda protsessi nautida.

Kui soovite vibu harrastuslikuks sihtmärgilaskmiseks, siis sobib teile mis tahes vibu konstruktsioon. Kui, aga otsite sportimiseks, siis võib olla parem valik klassikaline vibu või plokkvibu.

Traditsioonilised ja klassikalised vibud

Klassikalised vibud, mida nimetatakse ka traditsioonilisteks või instinktiivseteks vibudeks, on üks vanimaid vibutüüpe, mida inimesed on sajandeid kasutanud. 

Klassikalised vibud on ainulaadsed ja erilised tänu nende autentsusele ja ajaloolisele väärtusele. Need esindavad omamoodi pärandit, mis ühendab endas modernsuse ja iidsed vibulaskmise traditsioonid.

Tänapäeval kasutatakse klassikalisi vibusid endiselt aktiivselt nii sportlaskmises kui ka jahilaskmises (Eestis keelatud). Kuigi nad on kaasaegse vibutehnoloogia tulekuga mõnevõrra kaotanud oma positsiooni, on nad endiselt populaarsed entusiastide ja nende seas, kes hindavad selle relva ajaloolist väärtust ja erilist esteetikat.

Klassikalised vibud sarnanevad traditsioonilistele vibudele, kuid nende konstruktsioonis võib lisaks puule kasutada ka metalli või plasti. Klassikalistel vibudel võivad olla sihikud ja muud tarvikud. Neid vibusid kasutatakse tavaliselt olümpiamängudel. Kõige olulisem erinevus klassikalise vibu ja traditsioonilise vibu vahel on see, et klassikalisel vibul on riiul, millele pannakse nool. Klassikalise vibu käepidemel, millele riiul on kinnitatud, on süvend, mida traditsioonilisel vibul ei ole.

Klassikaliste vibude praktilisus sõltub laskuri oskustest ja eelistustest. Nende kasutamine nõuab suuremat füüsilist jõudu ning tehnilist ja viskeoskust. Klassikalised vibud on lihtsa konstruktsiooniga, neil puuduvad mehhanismid ja neid toetab ainult laskuri käe jõud. Sellistest vibudest laskmiseks kasutatakse tavaliselt linnusevärviga nooli.

Algaja jaoks võivad klassikalised vibud olla väljakutseks, sest need nõuavad suuremat oskust ja jõudu. Piisava aja ja visaduse korral saavad aga ka algajad klassikalise vibuga laskmist omandada ja nautida seda ainulaadset laskekunsti. Algajail on soovitatav otsida kogenud instruktoreid või osaleda kursustel, et saada õiget koolitust ja õppida õigeid laskmistehnikaid.

Plokkvibud

Plokkvibu, mida nimetatakse ka compound bow, on kaasaegne vibutüüp, mis erineb klassikalistest ja traditsioonilistest vibudest keerulise konstruktsiooni ja plokkide kasutamise õlgades, et muuta vibu mehaanilisi omadusi. See tehnoloogia võimaldab plokkvibudel saavutada suurema noole kiiruse ja sujuvama tõmbe profiili, mis muudab laskmise mugavaks. Miinuseks on see, et plokkide süsteem muudab vibu transportimise ja hooldamise keerulisemaks.

Plokkvibude ainulaadsus ja eripära seisneb nende täiustatud tehnoloogias ja suures tõhususes. Tänu plokkide ja trossidesüsteemi kasutamisele pakuvad plokkvibud ühtlasemat ja lineaarsemat nööri tõmbet, mis vähendab laskja füüsilist koormust ja võimaldab noole täpsemat kontrolli. Samuti on neil tõmbejõudu vähendamissüsteem (Let-off) , mis suurendab pingutusjõudu kõige kriitilisemal hetkel ja seejärel vähendab seda, tagades stabiilsuse ja suurema lasketäpsuse.

Plokkvibud on valmistatud täiustatutest  ja vastupidavatest materjalidest, peamiselt süsinikkiust. Plokkvibu käepide võib olla valmistatud alumiiniumist või magneesiumist. Plokkvibud on tavaliselt võimsamad kui klassikalised vibud, kuid ka veidi raskemad.

Plokkvibud ei nõua vibu kasutamata jätmise korral nööri ja trosside demonteerimist. Erinevalt klassikalistest vibudest, mis tuleb lahti võtta ja vibunööri eemaldada, kui vibu hoitakse või transporditakse pikema aja jooksul.

Klassikalise vibu laskmisel kasutatakse laskja lihasjõudu. Vibu pingutusjõud on ühtlaselt jaotatud ja ei võimalda vibulaskjal sihtimise ajal oma lihaseid lõdvestada. Vibulaskja hoiab vibunööril olev pinge oma jõuga. Plokkvibu võimaldab nööri pinget lõdvestada, rahulikult sihtida ja lasku sooritada. Plokkvibu pinge lõppedes vabastatakse tõmbejõud, nii et vibulaskja hoiab ainult umbes 30% (35-25% sõltuvalt mudelist) vibu täies jõus. Tänu sellele omadusele pakub plokkvibu paremat täpsust.

Kamuflaaž plokkvibukomplekt “Fossil” MK-NCB75GODC

270.00
Saadaval
ärasaatmine 1-2 nädalat

Plokkvibu ManKung CB75 AC kamuflaaž

169.00
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva

Üldised nõuanded vibu ja tarvikute valimiseks

Algaja jaoks on kõige parem plokkvibu. Plokkvibud võivad olla müügis “paljad” või koos lisaseadmetega. Palja vibu ostavad tavaliselt need, kes tahavad ise valida sobiva varustuse. Lisatarvikutega vibud sobivad algajatele, sest neis on juba kõik vajalik olemas.

Vibu valimisel tuleks tähelepanu pöörata vibu tõmbejõule ja tõmbepikkus. Algaja jaoks peaks vibul olema minimaalne tõmbejõud. Täiskasvanutele soovitatakse vibusid, olenemata konstruktsioonist, mille tõmbejõud on kuni 18 kg. 5-7-aastastele lastele sobib klassikaline vibu, mille tõmbejõud on umbes 4 kg. 8-10-aastastele lastele sobivad klassikalised vibud tõmbejõuga 7-13 kg. Üle 12-aastased teismelised võivad proovida plokkvibud, mille tõmbejõud on 13 kg või rohkem. Vibud tuleks valida vastavalt lapse valmisolekule koormuse suhtes. Ka täiskasvanud ei tohiks kohe maksimaalset vibu tõmbejõudu eesmärgiks seada. Treenides kohanevad teie lihased koormusega ja te võite hiljem osta tugevama vibu. Alustades oma tugevusele sobiva vibuga, saate saavutada parimad tulemused.

Vibu tõmbepikkus ehk venivus on vibunööri ja käepideme vaheline kaugus, kui te hoiate vibu täispinges (kaugus noolevarre tipust kuni käepideme lõpuni), ja see on individuaalne.

screenshot 2023 07 12 at 15.27.44

Õige tõmbepikkuse määramine parandab teie edasiminekut ja mõjutab teie täpsust.

Oma venituse määramiseks võite teha järgmist: seiske vastu seina, sirutage käed laiali ja mõõtke vahemaa ühe keskmise sõrme otsast teise keskmise sõrme otsani. Jagage tulemus 6,25-ga või 2,54-ga.

screenshot 2023 07 12 at 15.28.44

Oma venituse tundmine on oluline, et vältida vale vibu tõmbepikkuse. Kui teie vibu tõmbepikkus on lühem või oluliselt pikem, võib see mõjutada teie laskmist ja tekitada ebamugavustunnet. Kogemuse ja harjutamise käigus võib teie venitus muutuda, mistõttu on soovitatav osta vibud, millel on reguleeritav tõmbepikkus.Reguleerimisjuhised on tavaliselt vibuga kaasas.

Kombineeritud vibuga laskmise mugavuse tagamiseks on soovitatav kasutada päästiku (release), et vähendada hõõrdumist teie sõrmede ja vibunööri vahel. Päästik on seade, mida tavaliselt kantakse käel ja millel on lukk, mis kinnitub vibunööril oleva silmuse külge; klassikaliste vibude puhul võib see olla kinnas või sõrmik. Ilma nende tarvikuteta on oht, et sõrmedele tekivad kõhred.

Üks oluline asi, mida tuleb meeles pidada, on see, et tühi lask (lask ilma noolega) võib vibu kahjustada. Laskmisel kantakse umbes 80% energiast üle noolele. Tühja lasu puhul mõjutab see energia vibu struktuuri. Sama võib öelda, ka liiga väikese massiga noole kohta, mida võib samuti pidada tühjaks laskmiseks.

 

Vibunooled: valik ja omadused

Vibunool koosneb otsast, noolevarrest, sulestikust ja sabast. Noole valimisel tuleb arvestada selle komponente ja omadusi.

Noole suled võivad olla looduslikud või kunstlikud. Loomulikud suled on tavaliselt valmistatud linnusulgedest ja volditakse vibu läbimisel kokku. See sulestik on tüüpiline traditsioonilistele vibudele. Kunstsuled, mis on valmistatud kummist või plastikust, sobivad klassikalistele ja plokkvibudele, sest neil on tavaliselt riiul, mis ei haara vibu laskmisel kinni.

Noolevard võib olla valmistatud erinevatest materjalidest, näiteks puidust, bambusest, alumiiniumist, süsinikust ja klaaskiust.

Puidust ja bambusest nooled sobivad paremini traditsiooniliste vibude jaoks. Puidust nooled on suurema tappejõuga, kuid väiksema mehaanilise tugevusega võrreldes bambusest nooledega, mis on suurema kiirusega.

Alumiiniumist nooled on kõige levinum valik. Need on kerged ja tugevad, mistõttu on need parim valik harjutamiseks ja sihtmärgi laskmiseks. Siiski võivad alumiiniumnooled oma paindlikkuse tõttu aja jooksul painduda.

Klaaskiust (fiberglass) nooled on spordi jaoks taskukohasem valik. Neil on täiuslik geomeetriline kuju, kuid nende tugevus on väiksem kui teistel materjalidel.

Süsinikkiust (karbon) nooli peetakse kõige kvaliteetsemaks ja vastupidavamaks. Neil on suur tugevus väikese kaalu juures. Süsiniknooled sobivad igaks otstarbeks.

Noole valimisel arvestage, et noole kaal oleks vähemalt 5 graani vibu ühe naela tugevuse kohta (noole kaal vähemalt 0,064 grammi vibu 0,45 kg tugevuse kohta). See aitab tagada, et nool sobib vibuga korralikult ja saavutab parimad tulemused.

Õige noole valimine vibu jaoks mängib olulist rolli teie vibulaskmise edukuses, seega on soovitatav enne noole ostmist hoolikalt hinnata selle omadusi ja materjale.

20″ alumiiniumist ammunooled (poldid) 6 tk

30.00
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva

Alumiiniumist nooled ammudele Stinger AR-6 (10tk)

13.00
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva

AMB Man Kung MK-XB23BK must

207.00
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva

Ammu nöör Man Kung MK-XBS58

21.00
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva

Ammu nöör Man Kung MK-XBS65

21.00
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva

Ammu vinnastaja (vinnastus nöör) MK-CS

12.00
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva

Ammunool MK-AL16-BK

6.50
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva

Ammunooled (poltid) 14″ alumiiniumist 6tk

28.30
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva

Kokkuvõte

Lõpuks, kui valite vibu algajale, on soovitav alustada madala pingega mudelitest. Oluline on valida vibu, mis on mugav ja konsulteerida kogenud vibulaskjatega. Pidage kindlasti kinni ohutusabinõudest ja harjutage regulaarselt. Nautige laskmist ja laske täpselt sihtmärki iga noolega! Kui teil on küsimusi, küsige meie Roba ekspertidelt. Me oleme siin, et aidata teil valida täiuslik vibu teie teekonnaks vibude ja ambude maailma.