Tööriided

Kuidas valida kõrgnähtavad riided?

80424462 d292 4964 b0a3 17391c40a7a5 18.15 clp desktop hi vis.jpg

Iga aasta juhtub palju õnnetusjuhtumeid tehastes, mille põhjuseks on halb nähtavus. Üks levinud nende juhtumite situatsioon on inimese ja sõiduki kokkupõrge suurtes ladudes, ehitusplatsidel ja sõiduteede peal. 

Kõrgnähtav riietus, sama tuntud nagu hi-viz või hi-vis riietus, on väga tähtis asi nende juhtumite ennetamistel. Selle riietuse eesmärk on kindlustada töötajaid,et töötaja nähtavaks teha isegi väga halbadel ilmastiku tingimustel. Väga oluline on olla nähtav, kui ilm või keskkond ei taga head nähtavust. 

Selles artiklis me anname praktilisi nõu, kuidas valida kõrgnähtavaid riideid ja tõstame esile vajadust tagada enda töötajatele head ja õiget kaitseriietust.

Meelespea tööandjale

Tasub pöörata tähelepanu sellele, et kõrgnähtavate riiete valimine on üks vajalikest asjadest, mis tagab töötajatele ohutust ja mugavust. Tööandja jaoks see ei ole ainult seaduslik kohustus, vaid ka investeerimine oma meeskonna tööviljakusse ja heaolusse. Kõrgnähtavate riiete õige valimine, mis arvestab ka töö eripära ning seadust, aitab ennetada õnnetusjuhtumeid, jälgida norme ja standarte ja tagab positiivse töökeskkonda.

Kui Teile on vaja konsultatsiooni ja abi tööriiete valimisel enda meeskonnale, siis saate alati pöörduda meie poole, et saada konsultatsiooni ja kasulikke ettepanekuid. Saate meiega ühendust võtta e-maili teel [email protected] ja telefoni teel +372 580 55 200, või külastades meie poode Narvas ja Jõhvis.

Millest alustada valides kõrgnähtavad tööriided? 

Kui Te või Teie tööandja olete valiku ees, siis on mitu parameetrit ja küsimust, mida tuleb arvestada, et teha õiget valikut. 

Tegevuse tüüp ja töötingimused

    • Kes hakkab kandma neid riideid? Töötajad, külalised või juhataja?
    • Millega täpselt tegeletakse töökohal?
    • Millises tingimustes on töötajad (näiteks, kas siseruumis, väljas või sõidurajal)?

Hooaeg ja ilm

    • Millisel hooajal hakatakse tööd tegema?
    • Milline ilm on enamasti tööobjektil?
    • Kas riided peavad olema soojendatud?
    • Kas on vaja, et riietel oleks ventilatsioon?

Kõrgnähtavate riiete tingimused ja iseloomustus

    • Milline on vaja nähtavuse ja helkivuse tase, arvestades tööl olevat valgustust?
    • Milline tuleb keskkonna tagapõhi, et jääda nähtavaks?

Suurus ja mugavus

    • Millist suurust on vaja?
    • Kas on vaja arvestada need riiete kihid, mis lähevad tööriiete alla?
    • Kui vajalikud on lisafunktsioonid, nagu taskud, kapuuts jne?

Kestvus ja hooldus

    • Kui kaua Te planeerite kasutada neid riideid ja millised meetmed on vaja järgida, et riided säilitada heas seisukorras?

 

Standart EN ISO 20471: mis see on ja milleks seda vaja?

Seaduse kohaselt on nõutav kanda kõrgnähtavad riided, kui suurim tööosa tehakse ohtliku kohtade lähedal või halvasenägemuse tingimustes. Näiteks sõidutee lähedal, lennujaamal, raudteel, ehitusplatsidel jne. 

Et saada teada, kas Teie valitud tööriided vastavad kõrgnähtavate riiete nõuetele, Euroopas oli võetud vastu standart EN 20471, mis määrab nõuded sellistele riietele. Kui riided vastavad sellele standardile, siis riiete peal, pakendis või dokumentidest saate leida vastav märgistus. 

Standart EN ISO 20471:2013 – on Euroopa tehniline standart, mis kirjeldab kõrgnähtavatele riietele nõuded ja testimis meetmeid ning kinnitab, et riietus vastab nendele nõuetele. 

 

Kõrgnähtavate riiete materjalid

Kõrgnähtava riietuse sees võivad olla kolm erinevat materjali.

Fluorestsentne material

Fluorestrentsed materjalid tunduvad “säravad” UV (ultravioletse) kiirguse mõju all. Enamasti neid värve kasutatakse turvalisuse tagades, kuna neid on lihtne märgata halba valguse tingimustes.

Helkivad ribad (helkurribad)

See on tehnoloogia, kui väikesed läbipaistvad pallikesed tolmustatakse riba peale. Mis tagavad pimedal ajal valguse peegeldumise, mis satub nende peale. Sellised ribad on asendamatu asi nendele, kes töötab öösel. Turvalisuse tagamiseks, selliste ribade laius peab olema vähemalt 50 mm. 

Riba eest tuleb hoolitseda, et sellele ei satuks mustus või ei oleks kriimustusi ega hõõrdumisi. Ribade eest on vaja hoolitseda selleks, et riided oleksid kasutuskõlblikud ja vastaksid nõuetele. Standart nõuab, et sertifitseeritud toodete peal oleks CE märk ja toodetel oleksid helkuri ribad ümber püksisääre ja varruka. Pange sellele tähelepanu enne ostu sooritamist. 

Kontrastne material

Mõnikord mõned kõrgnähtavate riiete osad võivad olla tumedast kangast. Tootja teeb seda sellise eesmärgiga, et kaitsta riided mustuse eest. Näiteks, jopel see on kõhuosa, varrukate otsad. Pükstel see on enamasti pahkluu ja põlvede kohal.

 

Klassid

Standart EN ISO 20471 on jagatud mitmeks klassiks, sõltub nende kõrgnähtavuse/peegeldamise võimest.

Minimaalne kogus nähtavate kanga m2

Klass 3 Klass 2 Klass 1
Peegeldav riba (helkur) 0,20 m² 0,13 m² 0,10 m²
Fluorestsentne materjal 0,80 m² 0,50 m² 0,14 m²

Klass 1

Kõrgnähtavate riiete esimese klassi saab kasutada seal, kus on minimaalne oht. Selline riietus ei sobi töötingimustele, kus on sõidutee. Aga 1 klassi riietust saab kasutada töötades ettevõtte territooriumil, kus on täielik või osaline päevavalgustus. Sellisel juhul, territooriumil sõitval transpordil kiirus ei tohi ületada 30 km/h.

Klass 2

Teise klassi kõrgnähtavad riided tagavad head nägemust teetööde täitmisel ja videvikus. Samuti 2 klassi riided saavad kanda kullerid. 2 klassi ohutusriided sobivad kandmiseks avalikel teedel, kus maksimaalne kiirus ei tohi ületada 50 km/h.

Klass 3

Töötades öisel ajal, inimesed peavad kandma kõrgnähtavad riided, millel on 3 ohuklass. See klass tagab inimese nähtavuse avalikul teel, kus kiirus ei ülata 90 km/h. Selline nähtavus maksimaalselt ennetab õnnetusjuhtumeid. Kolmas klass on kõige kõrgem.

 

Värvid

Kõrgnähtavad riided on saadaval kolmas erinevates värvides:

  • Kollane – kõige populaarsem värv. Huvitav fakt: kollane värv äratab putukate tähelepanu rohkem, kui teised värvid. Seetõttu mõnikord enda peal saab näha sääske ja kihulast.
  • Oranž – populaarsuse järgi teine värv.
  • Punane – populaarsuse järgi kolmas värv.

Ärge kiirustage valida värv enda maitse järel. Ostes kõrgnähtavad riided, Te peate võtma arvele 3 faktori:

1. Keskkonna tagapõhi

Teile on vaja valida seda värvi, mis oleks teie töökoha fooniga erinev. Aga milline värv siis tuleb õigeks?

Võtame näidise, mis on seotud jahiga. Metsas, kui te kannate rohelise värvi jopet, siis te ühinete metsa keskkonnaga. Seetõttu teised jahimehed võivad mitte panna tähele, et olete inimene ja sassi ajama loomaga. Jahimees peab kandma oranž värvi riietust. Oranž värv on kunstlik värv, mis ei leidu looduses.

Järgmises tabelis on näidatud rakendusala, kus tihti kasutatakse fluorestsentsed värvid.

Iseloomulik foon Kunstlik foon
Töökeskkonda näidised Raudtee, jaht, teeäär, tehnika kasutamine, veekogud, ookeanid, jõed jne. Tehas, ladu, elektrijaamad, ehitusplatsid, töötavat elektripostid jne.
Millist värvi valida? Sobib oranž kõrgnähtav värv. Kuna oranž on kunstlik värv, mida peaaegu ei leidu looduses. Sobib nii kollane, kui ka oranž.

Kollane – on looduslik värv, seda ei ole tehiskohtades. Oranž – unikaalne värv isegi kunstlikes keskkondades. Samuti oranž tundub inimestele nagu ohtlik värv. 

Eelistatakse kollast värvi, kuna ta on kõige erksam värvide skaala järgi.

2. Kes hakkab kandma?

Objektidel – töötajad, juhatajad ja külalised peavad kandma erinevaid värve, et igaüks neist oleks kergesti äratuntav. 

Näiteks, ehitusplatsidel töövõtjad ja töötajad peavad kandma erksaid kollaseid ohuveste. Külalised peaksid kandma oranži või punast riietust, et erineda teistest töötajatest.

3. Terve mõistus

Kõrgnähtavate rõivaste valikul tuleks arvestada ka psühholoogilise äratundmisega.

Psühholoogiline äratundmine on see, kuidas inimmõistus värve tunneb.

Tavaliselt oranž värv tähendab hoiatamist ja ohtu. Kollane vastupidi, sümboliseerib päikest ja päikesevalgust. Et teatada ohust, tuleb kasutada pigem oranži värvi.

Näiteks, oranži värvi saab tihti näha seal, kus on tee remont või ehitustööd. Samuti ohukolmnurgad, mida pannakse avarii korral sõiduteele ja teised liiklusvahendid on värvitud oranžikaks. 

Erakorralistes olukordades inimesed märkavat oranži värv kiiremini, kui kollast. Seetõttu seda rohkem kasutatakse hädaolukordades, metsatulekahjude tõrjumisel ja raudteetööstuses.

“Comfort” tööülikond

17.15
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva

Jakk neoonvärvides helkuritega FLASH oranz

27.70
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva

Dressipluus kapuutsiga kollase värvi LH-FALKE

22.90
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva

Dressipluus kapuutsiga LH-AMSEL_DS

37.00
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva

Dressipluus kapuutsiga Pesso FL03G

33.95
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva

Fliisjakk CLASSWORK Polar

27.00
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva

BAX vöökohal elastsed kaitsepüksid meestele BAX-T-SY

26.00
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva

Kollased kõrgnähtavad püksid PORTWEST

55.70
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva

Kollased stretch tööpüksid ripptaskutega

68.00
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva

Keevitaja traksipüksid MAJOR PROTECT 5232

119.00
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva

Külma aja traksipüksid H6472

49.90
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva

Poolkombinesoon Flash-bi

39.00
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva
Oranž
Must (01)
Kollane (04)

Kootud müts “DEEL LED” LED pealambiga

8.90
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva
Oranž
Kollane (04)

Kootud müts (talvemüts) TURIA

4.00
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva

Kootud müts CLEEVE RFLX kollane helkuriga

7.50
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva

Kootud müts CLEEVE RFLX must helkuriga.

8.10
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva

Oluline teada

Tihti, kui ostakse kõrgnähtavaid riideid, firma omanikud tahavad, et riiete peal oleks tehtud ettevõtte logo. Sellistel juhtudel tuleb mäletada, et kõrgnähtav riietus peab vastama rangetele nõuetele, seetõttu logo tegemine riietele reguleeritakse reeglitega.

Võimalusel kasutage helkivaid logosid või püüdke neid asetada kontrastsetele materjalide peale, et töötajate nähtavus ei langeks ja jääks ohutus standartidesse.

Nõuded, mis nõuavad minimaalse pindala helkurmaterjali samuti võivad piirata riiete reguleerimise kandmisel. Näiteks, pükste lühendamine võib kõvasti vähendada helkurmaterjali pindalat. See tähendab, et kõrgnähtavaid pükse ei saa turvasaapastesse sättida, ega üles käärida, sest riided enam võivad mitte vastata standartidele. See kõik kuulub riietusse, mis tumendab või varjab fluorestsentset materjali. Näiteks tumeda jope kandmine erksa vesti peal.

 

Hi-vis riiete hooldamine 

Riided, mis on selle standarti all, nõuavad erihooldust. Selleks, et tagada pikaajalist riiete kasutamist ja säilitada helkurid heas seisukorras, riiete eest tuleb hoolitseda nii, nagu tootja poolt on see ettenähtud. Kõik vajalik info hooldusest asub riiete lipiku või etiketi peal. Enne pesemist tuleb alati kontrollida seda lipikut, et saada teada õiged reeglid pesemisest, et riided säilitada kauem heas ja kasutuskõlblikus seisukorras.

 

Roba – Teie partner ohutuses

Rohkem kui 20 aastat, meie meeskond “Roba” on valmis aidata valida õiged kõrgnähtavad riided ja varustada Teie töögruppi. Meie eksperdid on valmis vastama Teie küsimustele ja andma soovitused. Külastage meie poed Jõhvis ja Narvas või võtke meiega ühendust e-posti kaudu [email protected], et saada abi ja kasulikke ettepanekuid.