Matk, Sportlik vaba aeg

Kuidas valida räätsad?

болото снегоступ, räätsad

Räätsad on kõige vanem jalanõude vahend lumel või radal kõndimiseks. Esimesed räätsad, ehk rajad olid tehtud mitmetest oksatest ning loomanahast. Rajad olid kokku seotud tugeva köie või nahast rihmadega.

Kuidas valida räätsad?

XX sajandi lõpuks hakati räätsad valmistama uutest ja tugevamatest materjalidest. Nii näiteks köied ja nahkrihmad asendati nailonist paeltega, mis on kaetud neopreeniga. Raamid hakati tegema alumiiniumist. Sellised räätsad said kiiresti populaarseks, kuna olid kandmisel kergemad ning valmistamisel lihtsamad. 

Hiljem räätsad hakati tegema ka plastikust – raam ja deka nendel on ühtne. Polüpropeen on väga kerge ja ei vaja hooldust. Samuti, räätsate katmine õliga või silikooniga kaitseb lume kleepumise eest.

Millest algata? 

Kuna aeg läheb edasi, räätsad kogu aeg progresseeruvad. Räätsade kasutamine võib olla väga erinev. 

Kui tuli aeg räätsad osta, siis esmaselt peab meeles pidama, kuidas hakkate neid kasutama ja kuhu soovite nendega minna. 

Räätsaid kasutatakse:

  1. metsas matkamiseks talvel;
  2. soo peal liikumiseks (rabamatk);
  3. alpinismiks;
  4. mägimatkamiseks talvel ja kevadel;
  5. kalastuseks ja jahiks;
  6. võistluseks.

Jahipidamiseks ja kalastuseks soovitame kasutada need räätsad, mis peavad vastu rohkem kaalu ja millistel on suurem toetuspind. Näiteks, sellised on meie ameerika omad räätsad. Need iseloomustused teevad räätsad sobilsteks ka soos käimisel. 

Mägimatka tingimustes, nagu jäik ja kobe lumi ja mäe nõlv on jääs, soovitatakse kasutada Lusen räätsaid, mis on müügil meie poes. Nendel on ühine konstruktsioon ja agressiivsed kassid (jäärauad). 

Räätsade konstruktsioon ja soovitused

Räägime konstruktsioonist, näidisena toome  meie räätsad Lusen, mis on tehtud plastikust.

Konstruktsioon koosneb (vaata pilti): platvormist, kinnitustest, dekast, raamist ning “kassidest” (hammastest/jäärauatest).

räätsad

Räätsade deka

Deka – on oluline räätsade komponent, mis ei anna inimesele jalutamisel lumme vajuda. On olemas kaks põhilist konstruktsiooni tüüpi – alumiiniumist ja täisplastikust. 

Räätsad plastikust

Pildil olevad räätsad on tehtud plastikust, ning raam ja deka on nendel ühtne. Sellised räätsad on tavaliselt raskemad, vastupidavamad ning rohkem haakuvad pinnaga. Nad sobivad kõndimiseks rasketes tingimustes – mägedes, kõva lume ja jää peal.

Tuleb arvestada sellega, et plastik võib katki minna temperatuuril -40 kraadi. Kui soovite minna matkale sellise ilmaga, siis veenduge, et räätsad on tehtud külmumisvastasest plastikust või valige alumiiniumist raamiga konstriktsiooni.

OD PETROOLEUMILATERN 28 CM

12.80
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva

Remington ülikond Himalayan Figure

125.00
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva

Metallist räätsad

Metallist raamiga (enamasti kasutatakse alumiiniumit) räätsad on enamasti suuremad ning laiemad ja nad sobivad värske ja paksu lume jaoks. Suur puutepind annab võimalust mitte vajuda lumme ning rabades rahulikult kõndida.

Näiteks, meie USA sõjaväe räätsad on valmistatud magneesiumisulamist.

Must otsmikulamp MIL-TEC® (CREE XPE)

10.48
Saadaval
ärasaatmine 2-4 nädalat

Räätsad (Lumekingad) USA armee

77.00
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva

Termopesu Remington Reflective

45.00
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva

Pöördume tagasi olevale koostisosale nagu deka. Deka võib olla painduv/kõva ja ovaalne/terava otsaga.

Painduv deka sobib väikese sügavuse lumega, aga ei ole mõeldud liiga suurele kaalule. Kõva raam sobib koheva ja sügava lumega.

Ovaalne raam samuti sobib sügava lumele. Terava otsaga raam on rohkem manöövrine ja sobib pigem inimestele, kelle jaoks kiirus on oluline. 

Räätsade kinnitused

Räätsade kinnitused võivad olla erinevad – kinnitustega rihmad, Fastex kinnitused, pingutusrihmad nagu lumelaual ja BOA süsteem.

Peab meeles pidama, et kinnituste mugavus on väga tähtis. Võib juhtuda, et metsas peab kinnitusi lahti ja kinni panema, kui käte peal on kindad. Seega terve protsess peab olema lihtne, kiire ja mugav.

Kinnitused peavad olema hästi pingutatavad ja nad peavad lahti tulema ka pakase ilmaga. Kinnitused ei tohi ise lahti tulla. Läbi jalatsite ei peaks need suruma jalale. Räätsasid tuleb proovida võimalusel matkajalatsitega. Peaaegu kõik kaasaegsed räätsad sobivad iga jalatsi tüübiga.

Rihmad fikseerimisega ei karda jäätumist või lumega täitumist.

Крепления снегоступ

Fastex rihmad on mugavad. Neid saab kähku kinni ja lahti teha. Probleemiks on see, et neid on raske remontida ja kui rihmad on lund täis, siis võivad halvemini töötada.

Ремни с Fastex

Pingutusrihmad kergesti lähevad kinni. Võivad tekkida probleemid lahtivõtmisega. Peab kindlasti kontrollima enne ostu sooritamist.

unnamed 2

Moodne BOA süsteemi saab ühe käega ruttu lahti võtta ja kinni panna. BOA kinnitussüsteem on üks tugevamatest, kuid tuleb panna tähele, et juhul kui ta läheb katki, siis trossi vahetamine on keeruline. Soovitatakse hoida taskus varutrossi. 

система boa снегоступ

Räätsade platvorm

Platvorm on koht, kuhu jalatsid kinnituvad räätsadele. Kasulik platvormi element on kannatugi (metallist klamber), mis asub kanna all. Kannatugi on hea asi seal, kus on jäik lumi või firn. Kannatugi tõstab platvormi ning toetab talda, mis vähendab jalalihase koormust ülesse kõndimisel.

платформа снегоступ

On veel mitte oluline, vaid kasulik lisaelement – toetus ninatsil. Seda ei ole kõikidel räätsade mudelitel, aga see annab mugavust, kui peate kaua mäest alla minema, see ei luba jalatsitele liikuda räätsadel. Kui räätsadel on head kinnitused, siis ninatsi toetus ei ole oluline, eriti metsades jalutamiseks. 

Kassid (jäärauad)

Kassid annavad stabiilset haaget räätsadele jääpinnal. Platvormi all asuvad kassid või jäärauad, ning külgedel asuvad lumekooriku vastased hambad või nende kombinatsioon – need elemendid on vajalikud selleks, et tagada stabiilsust libedatel pindadel.

кошки снегоступ

Näiteks, räätsadel Lusen on agressiivsed kassid platvormi all ja küljes asuvad lumekooriku vastased hambad. Sellised räätsad sobivad mägimatkamiseks. Nendega on lihtne ja mugav alla või üles kõndida. Samuti sobivad hästi libedate pindade jaoks.

Rabamatkal ja metsamatkal ei ole hambad või kassid olulised, seega võib valida lihtsamaid räätsaid.

3-SUUNALINE LATERN AKU LAADIMISEGA

42.66
Saadaval
ärasaatmine 2-4 nädalat

6 LED NURGAGA TASKULAMP

12.00
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva

Fokusseeritav pealamp nokamütsile, must 15183500

11.00
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva

Fokusseeritav pealamp nokamütsile, must 15183600

3.40
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva

Kerged jalatsid Expected Result

27.00
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva

Mustad jalatsid Speed Strike (vooder 200g thinsulate)

63.00
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva

Kummist saapad Remington Camo Timber

62.00
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva

Remington jalatsid Thermo 8 New musta värvi

85.00
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva

Jahimehe sokid Remington (40 den) hallid

4.50
Saadaval
ärasaatmine 1-2 nädalat

Jahimehe sokid Remington (40 den) rohelised

4.50
Saadaval
ärasaatmine 1-2 nädalat

Jahimehe sokid Remington (40 den) valged

4.50
Saadaval
ärasaatmine 1-2 nädalat
Kollane (04)

KNOXFIELD BASIC sokid

3.50
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva

Alupesu NORFIN COMFORT LINE 301900

44.70
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva

Aluspesu Pesso Active (L.Brador 730P)

24.00
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva

Aluspesu US-TERM-B

15.00
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva

Alussärk pikkade varrukatega, tulekindel

21.6031.20
Laos
ärasaatmine kuni 3 päeva